[...] grupy ludzi szczególnie ważne jest, by wiedzieć, skąd czerpać pełnowartościowe białko. Rośliny strączkowe i warzywa Warzywa zwykle nie są wymieniane jako źródło białka, ale dla wegetarian każde źródło jest na wagę złota. Jeśli się przyjrzeć, to warzywa nie mają go wcale tak mało np.: 100 g brukselki - 4,4 g białka 100 g brokułów - 3 g białka 100 [...]
[...] diety wegańskiej z pobudek ideowych, czy tylko i wyłącznie z uwagi na jej aspekty zdrowotne. W drugim bowiem przypadku moglibyśmy zrobić drobne odstępstwo i włączyć do swojego wegańskiego menu suplement oparty na hydrolizacie białka kolagenowego, w celu uzupełnienia tak ważnej i pożytecznej dla zdrowia i urody hydroksyproliny. Sławomir Ambroziak
[...] wdrażać drobne zmiany, a nie rewolucję. Dokonuj modyfikacji jednej rzeczy i obserwuj efekty, a nie zmieniaj wszystkiego w jednym czasie. W ten sposób dowiesz się, co jest dla Ciebie dobre, a co może sprawiać problemy. Przykładowo tempo opróżniania żołądka i trawienia pokarmu jest różne i może w znaczący sposób zakłócać prowadzenie treningu [...]
Wapń jest niezbędnym składnikiem diety człowieka i odgrywa kluczową rolę w wielu procesach biologicznych. Jest on głównym składnikiem kości i zębów, a także jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania mięśni, w tym serca. Wapń jest także istotny dla prawidłowego krzepnięcia krwi i przekazywania sygnałów nerwowych, a jego niedobór w diecie może [...]
Jeśli zapyta się przeciętnego bywalca klubu o suplementy diety, to najczęściej wymieniane są: kreatyna, „spalacze”, kofeina, środki przedtreningowe (w proszku; pojedyncze gotowe porcje do picia tzw. shoty) czy rozmaite energy-drinki. Ponadto betaina ma działanie neuroprotekcyjne, chroni funkcję mięśnia sercowego i zapobiega stłuszczeniu trzustki. [...]
[...] białka. Zwiększenie udziału białka w diecie zaleca się również osobom odchudzającym się oraz seniorom. Białko pochodzące z grochu To drugi rodzaj białka przeznaczonego dla wegan, które omawiam, w tym artykule. Będzie ono miało jednak bardziej uniwersalne zastosowanie niż białko sojowe, gdyż dynamiką uwalniania aminokwasów, będzie zbliżone, [...]
[...] nawet ktoś nie gustuje w kuchni orientalnej, a jest weganinem, powinien włączyć do swojego codziennego menu sałatkę z glonów. Zawsze pozostaje też alternatywa w postaci suplementu diety, albowiem pojawiły się już na rynku przeznaczone dla wegan preparaty kwasów omega 3, wytwarzane na bazie EPA i DHA ekstrahowanych z wodorostów. Sławomir Ambroziak
W 2018 r. Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem sklasyfikowała czerwone mięso w grupie 2A. Są to substancje (np. alfa chlorowane tolueny, akrylamid, iperyt azotowy, DDT, czyli słynny pestycyd chloroorganiczny, który każdy do dzisiaj ma w ustroju), produkty żywnościowe (np. mięso), procesy (np. picie napojów o temperaturze powyżej 65 st. C). [...]
[...] spożywczych z dalekich zakątków świata. Dobrym przykładem są tutaj np. awokado, czy banany. Transportowane są one przez tysiące kilometrów, co nie pozostaje bez znaczenia dla środowiska. Starania o poprawę kondycji naszej planety mogą stracić znaczenie, kiedy żywność z lokalnej ziemi wywożona jest drogą wodną lub powietrzną. Jeszcze inną [...]
[...] żadna ze stron nie ucierpiała? Czy da się w ogóle stworzyć taki związek i w nim wytrwać? Z sondażu przeprowadzonego przez Veggly, największą na świecie aplikację randkową dla wegan i wegetarian wynika, iż ponad połowa (52%) wegan nie bierze w ogóle pod uwagę wejścia w związek z osobą spożywającą mięso. Zostaje nam nieco mniej niż połowa, która [...]
[...] zdrowotnego czy ekologicznego. Każdy z nas ma wybór i dokonuje go świadomie. Istotne jest jednak to, aby wiedzieć dokładnie, co robimy i jakie może to mieć konsekwencje dla naszego zdrowia i sylwetki, o ile zależy nam na niej. Nie ulega wątpliwości, że wegetarianizm, a w szczególności weganizm nie ułatwia nam uzyskania estetycznej sylwetki, [...]
[...] dietami wegańskimi. Jeżeli masz problem ze spożyciem tak dużej ilości białka za pomocą samej diety, możesz w prosty sposób uzupełnić ją za pomocą dedykowanych dla wegan odżywek wysokobiałkowych. Bazujących między innymi na białko soi (dawniej demonizowanej, obecnie raczej, zamiast wykluczać ją, w przypadku mężczyzn, zupełnie z [...]
Fasola to doskonałe źródło białka roślinnego, błonnika, żelaza i wielu witamin. Oferuje w związku z tym bardzo dużo zdrowotnych korzyści. Czytaj dalej, jeśli chcesz poznać jej właściwości, rodzaje fasoli oraz w jaki sposób można ją wykorzystać w kuchni. Fasola może powodować wzdęcia i gazy Fasola jest zdrowym produktem, ale u niektórych może [...]
Weganizm to coraz bardziej popularny styl życia, w którym stosuje się dietę eliminującą produkty pochodzenia zwierzęcego. Powody, dla których ludzie decydują się na taki sposób odżywiania są różne. Niektórzy weganie robią to, aby poprawić swoje zdrowie. Dieta roślinna może bowiem obniżyć ryzyko niektórych chorób. Inni nie jedzą mięsa, ponieważ [...]
[...] groszku. Brzmi ciekawie i trzeba przyznać, że producent stanął na wysokości zadania. Makaron ten jest zrobiony w 100% z mąki z zielonego groszku, dzięki czemu jest doskonały dla wegetarian i wegan. Warto też zaznaczyć, że po ugotowaniu jego konsystencja niczym się nie różni od zwykłego makaronu. W takich substytutach często czuć, że jemy coś, co [...]
Aquafaba zyskuje na popularności, ale co to właściwie jest? Być może kojarzy się z jakimś superbohaterem z komiksów, to jednak uspokajamy — wciąż pozostajemy w tematyce żywności. Aquafaba, pomimo swojej nietypowej nazwy, nie jest niczym nadzwyczajnym — ot woda po ugotowaniu (lub z puszki) roślin strączkowych, najczęściej ciecierzycy. I do czego [...]
Z roku na rok rośnie wybór wszelkiego rodzaju odżywek białkowych, a wszystko to, by każdy mógł znaleźć odpowiedni wariant dla siebie. Stąd też zrobił się bum na odżywki oparte na białku roślinnym. Ostatnio głośniej się robi o białku grochu. Co sprawia, że jego popularność rośnie? Jakie przynosi korzyści? Podsumowanie Jeśli potrzebujesz wygody w [...]
Witamina B12 ze względu na wzajemne powiązania z innymi witaminami została dołączona do całej ich grupy, o nazwie witaminy B. Jest ich łącznie osiem i (m.in.) mają jedną wspólną cechę, są rozpuszczalne w wodzie, przez co, w odróżnieniu od witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, nie musimy spożywać ich wraz z pokarmem zawierającym dużą ilość tego [...]
[...] rodzaju poszukiwanie dróg na skróty, nie powinno nikogo dziwić. Jest to cecha naszego gatunku, że staramy się tak ułatwić sobie życie, aby było ono jak najprostsze. 2:0 dla diety roślinnej - z zastrzeżeniem jednak. Białko Przez większość badaczy białko uznawane jest za najbardziej sycący makroskładnik naszej diety. Większości osób [...]
Wśród osób pracujących nad jakością swojej sylwetki, wiele jest takich, których budżet na żywienie jest mocno ograniczony. W sytuacji takiej zdecydowanie warto zwracać uwagę na dobór jak najtańszych źródeł składników odżywczych. Oczywiście przy okazji zwracając również uwagę na to, aby to, co spożywamy, było dobre jakościowo. Nie jest to proste, [...]